2024 yılı sonu itibarıyla güneş PV, 2,2 TW kurulu güçle küresel yenilenebilir kapasitenin %46’sını oluşturuyor.
SolarPower Europe’un yeni raporuna göre, dünya genelinde 2024 yılında 597 GW’lık rekor seviyede güneş enerjisi kurulumu gerçekleştirildi. Bu, 2023’e göre %33’lük bir artış anlamına geliyor.
Dünya 2024 yılı sonlarında güneş enerjisi kapasitesinde 2 TW eşiğini aşmıştı. Raporda 2030’un sonuna kadar kapasiteye her yıl 1 TW’lık ekleme yapılabileceği öngörülüyor.
SolarPower Europe CEO’su Walburga Hemetsberger güneşin çağının başladığını söylerken şöyle devam etti: “Ancak bu büyümeyi sürdürebilmek için esnek ve elektrifikasyona dayalı enerji sistemlerine geçiş şart”. Raporda, 2030’a kadar yıllık 1 TW’lık kurulum hedefine ulaşmak için finansmana erişimin kolaylaştırılması, şebeke modernizasyonu ve düzenleyici engellerin kaldırılması gerektiği vurgulanıyor.
Güneş enerjisi küresel olarak yaygınlaşmaya devam ederken, Çin geçtiğimiz yıl liderliği kimseye bırakmadı ve tek başına 329 GW güneş enerjisi kapasitesi ekledi. Bu, küresel kurulumların %55’ini oluşturdu. Çin pazarında 2025’te yapılacak ayarlamalarla birlikte, 2026’da küresel kurulumlarda geçici bir düşüş yaşanması muhtemel görünüyor.
2024 yılı sonu itibarıyla güneş PV, 2,2 TW kurulu güçle küresel yenilenebilir kapasitenin %46’sını oluşturuyor. Rapor, 2030’a kadar kurulu kapasitenin 7 TW’a ulaşmasını bekliyor. Bu, 11 TW küresel hedefini karşılamak için gereken toplam yenilenebilir kapasitenin yaklaşık %65’ini temsil edilmesi anlamına geliyor.
Rapora göre Türkiye, güneş enerjisi potansiyeli yüksek bir ülke olarak bu küresel büyümeden pay alabilir. Ancak yatırım ortamının iyileştirilmesi, şebeke altyapısının güçlendirilmesi ve yerli üretimin teşvik edilmesi gibi adımların atılması gerekiyor. Türkiye 2024’te de, kapasitesine 8,5 GW ile en çok ekleme yapan 7. ülke oldu.