Ankara’nın eski zamanlarını özlüyorum ben sevgili okuyucularım. Aslında çok daha fazla Türkiye’nin eski zamanlarını özlüyorum sanırım. Bir de o yıllarda bayağı daha da gençtim, hani bütün gün koşsanız hala enerjiniz kalır, işte onu da sanırım özlüyorum.
Bu devri sevemedim bir türlü ben. İnsan hayatının hiç bir kıymetinin kalmadığı, arabaları kurtarmanın insanları kurtarmaktan daha önce düşünüldüğü, kafaya göre insanların hapislerde telef edildiği, korkunç bir devir.
Bu sabah çok sevdiğim bir dostum, kardeşim, bizim bir grupta Ankara’nın eskilerinin hatırlayabileceği Büyük Ekspres’in bizim öğrencilik yıllarımızdan bir zamana ait menüsünün fotoğrafını bizle paylaştı. O zamanlar Büyük Ekspres Sakarya’daki mekanlar arasında eli yüzü düzgün sayılabilecek bir yerdi. Ay sonuna doğru paralar azalınca Kıtır yerine Büyük Ekspres’e gidilirdi örneğin. Kendince bir havası olan bir yerdi, ben bir çok defa gittiğimi hatırlıyorum.
Gidince de kocaman bir birayla zümküfül ısmarlardım genelde. Zümküfül bildiğim kadarıyla Adana kökenli bir yemek. Servis olarak veya sandviç olarak tüketilebilir. Tam da bir bira veya rakı eşlikçisi olabilecek bir tat.
Büyük Ekspres hala aynı yerde devam ediyor. O eski havası maalesef hiç kalmadı. Bir süre önce içerisi biraz değişti, maalesef bu değişiklik bütün havasını da bozdu. Menüsünde yer alan az ama düzgün yiyecekler de sanırım artık yok. Onlardan birisi olan Zümküfül bugünkü tarifim.
Zümküfül Sandviç Tarifi
(Sosisli, patatesli, bol soslu efsane sokak lezzeti)
Malzemeler (2 kişilik)
• 2 adet uzun sandviç ekmeği
• 4-6 adet sosis (dilerseniz dilimleyebilirsiniz)
• 2 adet orta boy patates
• 1 yemek kaşığı domates salçası
• 1 yemek kaşığı ketçap
• 1 çay kaşığı pul biber
• 1 çay kaşığı kimyon
• 1 çay kaşığı karabiber
• 1 tatlı kaşığı toz şeker
• Yarım çay bardağı su
• 1 diş sarımsak (isteğe bağlı)
• Sıvı yağ
• Turşu, ketçap, mayonez (servis için)
Hazırlanışı
1. Patatesleri Kızartın:
Patatesleri soyup küçük küpler halinde doğrayın. İsterseniz birkaç dakika tuzlu suda bekletip kurulayabilirsiniz. Daha sonra sıvı yağda altın sarısı olana kadar kızartın ve kağıt havlu üzerine alın.
2. Sosisleri Hazırlayın:
Sosisleri dilimleyip tavada az yağla biraz çevirerek kızartın. Hafifçe renk alınca ocaktan alın.
3. Sosunu Yapın:
Bir tavaya biraz sıvı yağ ekleyin. Salçayı birkaç dakika kavurun, ardından ketçap, baharatlar, şeker ve suyu ekleyin. Sos kıvam alınca sosisleri ekleyip birlikte 3-4 dakika pişirin.
4. Sandviçleri Hazırlayın:
Sandviç ekmeklerini ortadan ikiye kesin. İsterseniz iç kısımlarını tavada hafifçe kızartabilirsiniz.
Alt kata önce kızarmış patatesleri yerleştirin, ardından soslu sosisleri bolca koyun.
Üzerine isteğe göre ketçap, mayonez, turşu ekleyin. Üst ekmeği kapatın.
Yanına da buz gibi bir bira. Afiyetle.