Emek Partisi (EMEP) Balıkesir İl Örgütü, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı “İstatistiklerle Çocuk” verilerine dikkat çekerek, çocuk emeğinin sömürülmesine ve çocuk yoksulluğuna karşı mücadele çağrısında bulundu.
Parti tarafından yapılan basın açıklamasında, son dört yılda 750 bin yeni çocuk işçinin ortaya çıktığı belirtilerek, Erdoğan hükümetinin ekonomik politikalarının çocuk emeğini sermayenin egemenliğine teslim ettiği savunuldu. 15-17 yaş grubundaki çocukların iş gücüne katılma oranının 2024’te yüzde 24,9’a yükseldiği vurgulanırken, Türkiye’nin çocuk nüfus oranının Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden daha yüksek olduğu ve bu durumun genç kuşağın ucuz iş gücü olarak pazarlandığı anlamına geldiği ifade edildi.
Açıklamada, Ulusal İstihdam Stratejisi’nde genç nüfusu sanayi havzalarına hazır ucuz iş gücü haline getirmenin hedeflendiği, meslek liselerinin ortaokullara kadar indirilerek esnek çalışmanın yaygınlaştırılmaya çalışıldığı öne sürüldü. Mülteci çocukların organ mafyası, fuhuş tacirleri ve merdiven altı atölyelerde sömürüldüğü belirtilerek bu duruma son verilmesi istendi.
Mesleki Eğitim Merkezleri (MESEM) kapsamında çalıştırılan çocuk sayısının da 2020’den 2024’e ciddi oranda arttığına dikkat çekilen açıklamada, kayıt dışı çalışanlarla birlikte toplam çocuk işçi sayısının 3,5 milyonu bulduğu iddia edildi. Son 11 yılda çalışırken hayatını kaybeden çocuk işçilerin sayısına da dikkat çekilerek, çocuk işçiliğinin sağlıklı kuşakların yetişmesinin önünde engel olduğu vurgulandı.
Verilerin çocuk yoksulluğunun da arttığını gösterdiği belirtilen açıklamada, çocuklarına yeni giysi alamayan hane halkı oranının yüzde 9,2 olduğu, çocukların yüzde 32,3’ünün günde en az bir kez et, tavuk veya balık tüketemediği, evden uzakta bir haftalık tatil yapamayan çocukların oranının ise yüzde 22,2 olduğu aktarıldı. Çocuk yoksulluğu artarken aşılama ve okullaşma oranlarının da düştüğü ifade edildi.
Tarikat, cemaat ve MEB yurtlarında yaşanan istismar olaylarına da değinilen açıklamada, çocukların bu tür yapılara mecbur bırakılamayacağı belirtildi. Çocukların güvencesi için parasız, demokratik, laik ve anadilinde bir eğitim sistemi oluşturulması, zorunlu din dersinin kaldırılması ve engelli çocukların ihtiyaçlarının ücretsiz karşılanması talep edildi. Betonlaşan kentlerde çocukların park ve oyun alanlarının gasp edildiği de eleştirildi.
EMEP Balıkesir İl Örgütü, çocukların haklarıyla birlikte var olduğunu vurgulayarak, çocukların haklarını ve geleceklerini çalan iktidarın 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı vesilesiyle vereceği demeçlere karnının tok olduğunu belirtti. Ulusal egemenliğini emperyalistlere teslim edenlerin çocukların örgütlü eylemlerinden korktuğu ifade edilerek, çocukların güven içinde ve mutlu yaşayacağı bir Türkiye özleminin halkın örgütlü mücadelesiyle mümkün olacağı kaydedildi. Tüm halk güçleri bu doğrultuda birleşmeye çağrıldı.