Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği’nin emisyon ticaret sistemi (ETS) kapsamında düzenlenen karbondioksit emisyonlarının, enerji sektöründeki azaltımların etkisiyle 2024’te %5 düştüğünü bildirdi.
Avrupa Birliği’nin sera gazı emisyonunun yaklaşık %45’i, karbondioksit (CO2) salım hakkını ücretlendirerek küresel ısınmayla mücadele etmeyi amaçlayan AB ETS tarafından düzenleniyor.
AB Komisyonu yaptığı açıklamada, “ETS emisyonları şu anda 2005 seviyelerinin yaklaşık %50 altında ve 2030 hedefi olan %62’ye ulaşma yolunda” dedi.
En büyük düşüş, 2023 seviyelerine kıyasla emisyonlarda yüzde 12’lik azaltım görülen elektrik sektöründe yaşandı.
Komisyon, “Bu düşüş, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik üretiminin %8, nükleer enerjiden %5 artması, buna karşılık gazdan %8, kömürden ise %15 azalmasından kaynaklanıyor” dedi.
Sanayi kaynaklı emisyonlar sabit kaldı; gübre sektöründe %7’lik artış ise çimento sektöründeki %5’lik emisyon azaltımı ile telafi edildi.
Komisyon, havacılık sektörü emisyonlarının yaklaşık %15 arttığını, bunun iç hatlar dışındaki uçuşların da dahil edilmesiyle coğrafi kapsamın genişlemesinden kaynaklandığını belirtti. ETS, geçen yıl bazı deniz emisyonlarını da kapsayacak şekilde genişletilmişti.
AB ETS’deki referans fiyatlar, Çin’in ABD mallarına misilleme vergileri açıklamasının ve küresel durgunluk korkularını körüklemesinin ardından diğer piyasalardaki keskin düşüşlerle uyumlu olarak yaklaşık %4,5 azaldı ve metrik ton başına 63 euroya geriledi. Fiyatlar bu yılın Ocak ayındaki zirveden bu yana yaklaşık %25 düştü.