Balıkesir’in Savaştepe ilçesinde, büyük bir kısmı orman ve tarım arazisinden oluşan 4 bin 600 hektarlık alanda 42 Rüzgar Enerji Santrali (RES) türbininin kurulmasına çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu raporu verildi.
Aksa Yenilenebilir Enerji Üretim A.Ş. tarafından Balıkesir’in Savaştepe ilçesi Tavşancık Mahallesi’nde hayata geçirilmesi planlanan RES projesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylandı. Projenin uygulanacağı 4 bin 646 hektarlık alanın %75’inin orman, %15’inin tarla ve %10’unun hazine arazisinden oluştuğu belirtildi.
Doğal Ekosistem Risk Altında
Proje alanı, Balıkesir-Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda orman ve tarım alanlarının yanı sıra enerji nakil hatları ve su yüzeylerini kapsayan bir bölgede yer alıyor. ÇED raporunda, inşaat sürecinde gerçekleştirilecek hafriyat çalışmalarının doğal ekosistemi ortadan kaldıracağı belirtilse de bu etkinin lokal alanlarla sınırlı kalacağı öne sürüldü. Projeden en fazla etkilenecek yerleşim birimi Tavşancık Mahallesi olurken, lisans alanı merkeze alındığında 7,54 kilometre yarıçapında bir etki alanı oluşacak. Proje sahası içinde bulunan tarım arazilerinin kamulaştırılması planlanıyor.
Su Havzaları Koruma Alanı Üzerinde
ÇED raporuna göre, proje sahasının bir bölümü “Su Havzaları Koruma Yönetmeliği” kapsamında koruma altındaki alanlara giriyor. 19 türbinin İkizcetepeler Barajı Uzun Mesafeli Koruma Alanı’nda, diğer bazı türbinlerin ise Sarıbeyler Barajı koruma alanında bulunduğu belirlendi. Ayrıca, projede yol güzergahları ve türbin sahalarının içme suyu ve kanalizasyon hatlarıyla kesiştiği tespit edilse de, Devlet Su İşleri (DSİ), Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ve Savaştepe Belediyesi projeye karşı herhangi bir sakınca bulunmadığı yönünde rapor sundu.
Ağaç Kesim Miktarı Belirtilmedi
ÇED dosyasında, türbinlerin yerleştirilmesi için kesilecek ağaç miktarına dair herhangi bir bilgiye yer verilmedi. Orman Bölge Müdürlüğü ile birlikte yapılacak tespitlerin sonrasında kesin rakamlar belirlenecek.