İstanbul Silivri sahilinde deniz suyunun yaklaşık 100 metre çekilmesi, çevre sakinlerinde tedirginliğe yol açtı. Suyun çekilmesiyle sahilde kumlardan adacıklar oluştu.
Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) İklim Bilimi ve Meteoroloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Toros, Silivri’deki kuzeydoğu yönünden esen poyraz rüzgarlarının etkili olduğunu belirtti.
Prof. Dr. Toros, rüzgarların kıyılarda su seviyesini etkileyebileceğini, güçlü ve uzun süreli rüzgarların deniz suyunu açık denize doğru çekerek seviyenin düşmesine, tersi yöndeki rüzgarların ise suyu kıyıya doğru iterek deniz seviyesinin yükselmesine neden olabileceğini açıkladı. ‘Kuzeyli rüzgarlar Silivri’deki suyu alıp Bandırma’ya doğru götürüyor. Büyük ihtimalle Bandırma tarafında deniz seviyesinde yükselme meydana gelmiştir’ dedi.
Toros, Silivri ve Bandırma gibi sahil bölgelerinde bu tür olayların sıkça görülebileceğini belirterek, ‘Bu, uzun süreli rüzgarların etkisiyle meydana gelen doğal bir süreçtir. Korkulacak bir şey yok. Bu, gelgit değil, rüzgarın etkisidir’ şeklinde konuştu. Ayrıca, rüzgarın çarşamba gününe kadar etkili olmasının beklendiğini de sözlerine ekledi.(AA)