Marmara Denizi’nde müsilaj tehlikesinin yeniden artması üzerine, Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, 25 Aralık Çarşamba günü Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank başkanlığında toplanacak. Toplantıya 13 üniversiteden akademisyenler, TÜBİTAK yetkilileri ve ilgili kurum temsilcileri katılacak.
Müsilaj Sorununa Yönelik Eylem Planları
2021 yılında Marmara Denizi’nde yoğun şekilde görülen müsilaj (deniz salyası) sorununun ardından, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 22 maddelik Marmara Denizi Eylem Planı ve 2021-2024 Marmara Denizi Bütünleşik Stratejik Planı hazırladı. Bu kapsamda oluşturulan Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu, Marmara Denizi’ndeki kirliliği azaltmak, izleme çalışmaları yapmak ve çevresel önlemleri belirlemek amacıyla çalışmalarına devam ediyor.
Müsilaj İhbarları Değerlendirilecek
Son dönemde Marmara Denizi’ne dair artan müsilaj ihbarlarının ardından, Çevre Bakanlığı harekete geçti. 25 Aralık’ta Ankara’da düzenlenecek toplantıda, Marmara Denizi’nin güncel durumu değerlendirilecek ve atılması gereken adımlar ele alınacak.
Toplantıya;
- TÜBİTAK Başkanı,
- Marmara Araştırma Merkezi yetkilileri,
- İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve diğer üniversitelerden bilim kurulu üyeleri ile akademisyenler katılacak.
Yerel Yönetimlerle İş Birliği Süreci
25 Aralık’taki toplantı öncesinde, Marmara Denizi Havzası’ndaki diğer illerin yerel yönetimleriyle Bakanlık binasında bir görüşme gerçekleştirilecek.
Daha önce, 27 Haziran’da İstanbul’da düzenlenen bir toplantıda, atık su arıtma tesislerinin ileri biyolojik atık su arıtma tesislerine dönüştürülmesi yönünde karar alınmıştı. Bu kapsamda 14 Ağustos’ta İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile bir istişare toplantısı yapılmıştı.
Marmara İçin Harekete Geçiliyor
Marmara Denizi’ni koruma amacıyla yapılan bu toplantılarda, çevresel sorunların tekrarlamaması için bilimsel öneriler ve teknik çözümler geliştirilecek. Toplantıdan çıkacak kararların, müsilaj tehdidinin önlenmesi için atılacak adımları şekillendirmesi bekleniyor.