Saraybosna’da Perşembe günü hava kalitesi endeksi (AQI) 225’e çıkarak şehri dünyanın en kirli kentleri arasında üçüncü sıraya yerleştirdi. Yoğun sis örtüsünün şehri sardığı bu gün, uçuşlar durduruldu ve yerel yetkililer Saraybosna sakinlerine evlerinden çıkmamalarını tavsiye etti.
İsviçre merkezli hava kirliliği takip şirketi IQAir’e göre, bu seviyedeki hava kirliliği son derece sağlıksız kabul ediliyor. Emekli Hajra Subasic, “Bu dayanılmaz bir durum. Özellikle kalp rahatsızlığı olanlar için boğucu bir durum, nefes almakta ve hatta konuşmakta bile zorlanıyorum” diyerek durumu özetledi.
Balkanlar’daki şehirler, kış aylarında kömür ve odun kullanımının yaygınlığı nedeniyle yüksek hava kirliliği seviyelerinden sıkça etkileniyor. Saraybosna, dağlarla çevrili bir vadide yer aldığı için hava kirliliğine karşı oldukça savunmasız. Uzmanlar, bu tür hava kirliliğinin sağlık sorunlarına yol açabileceği ve yaşam beklentisini azaltabileceği konusunda uyarıyor.
‘Yetkililer harekete geçmiyor’
Saraybosna sakinleri, bu durumu dayanılmaz bulurken, Subasic gibi vatandaşlar, yerel yönetimlerin konuya duyarsız kalmasına tepki gösterdi. Subasic, “Kimse harekete geçmiyor. Bunun Bosna’nın başkentinde yaşandığına ve yetkililerin bunu düzeltmek için hiçbir şey yapmadığına inanmak zor” dedi.
Balkanlar’daki ülkeler, çevre sorunlarıyla mücadele etmekte uzun yıllardır zorlanıyor. Nehirler sıklıkla atıklarla kirleniyor ve geri dönüşüm çabaları yetersiz kalıyor.
Saraybosna’daki yoğun sis nedeniyle uçuşlar erken saatlerde iptal edildi. Aynı gün Sırbistan’ın başkenti Belgrad da 170 AQI ile “sağlıksız” hava kalitesine maruz kaldı. Çoğu Saraybosna sakini, kirli havadan korunmak amacıyla maske taktı.