Array
  1. Haberler
  2. Ege Haberleri
  3. 5 yılda arıtma kapasitesi yüzde 79 arttırılacak

5 yılda arıtma kapasitesi yüzde 79 arttırılacak

featured
service
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İZSU Genel Müdürlüğü, 2029 yılına kadar hayata geçireceği yeni arıtma tesisi projeleri ve mevcut tesislerin kapasitesini artırarak İzmir’in atık su arıtma kapasitesini %79 oranında büyütecek. 2025-2029 Stratejik Planı kapsamında 5 yeni atık su arıtma tesisi inşa edilecek ve 6 mevcut tesisin kapasitesi artırılacak. Ayrıca, İZSU, içme suyu hatlarında yapılacak yenileme çalışmalarıyla kayıp-kaçak oranlarını en aza indirmeyi hedefliyor. Bu projelerin toplam maliyeti 169,5 milyar TL olarak öngörülüyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü tarafından hazırlanan stratejik plan, 2025-2029 yılları arasında kent genelinde gerçekleştirilecek önemli altyapı yatırımlarını içeriyor. Planın ana odak noktaları içme suyu, atık su ve yağmur suyu yönetimi olurken, iklim değişikliğine uyum ve dirençli altyapı hedefleri de önemli yer tutuyor. İZSU, kuraklık sorununu göz önünde bulundurarak mevcut su kaynaklarını korumak ve yeni su kaynakları oluşturmak için çalışmalarına hız verecek.

Planlanan projelerden bazıları şunlar:

  • İçme suyu altyapısında yenileme: 30 ilçede 1.610 km içme suyu hattı yenilenecek ve 444 yeni sondaj kuyusu açılacak. Kayıp-kaçak oranı 2029’a kadar %24,4’e indirilecek.
  • Arıtma tesisleri: Aliağa ve Bozköy’de içme suyu arıtma tesisleri inşa edilecek, 11 yeni paket içme suyu arıtma tesisi yapılacak.
  • Atık su altyapısı: Atık su arıtma kapasitesi 279,4 milyon metreküp artırılacak. 1.240 km yeni atık su hattı yapılacak, mevcut hattın 521 km’si onarılacak.
  • Çevre projeleri: Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi’nin 4. fazı tamamlanacak, 5. fazı projelendirilecek. 246 km yağmur suyu hattı inşa edilecek ve çeşitli bölgelerde yağmur suyu ayrıştırma projeleri hayata geçirilecek.
  • Teknoloji ve enerji verimliliği: SCADA sistemi tüm İzmir genelinde yaygınlaştırılacak, 28 yeni enerji santrali devreye alınacak ve enerji verimliliği artırılacak. Tahtalı Barajı Havzası’nda yapay zeka destekli drone denetimleri yapılacak.

Bu projeler, İzmir’in altyapı sorunlarına çözüm sunarken, sürdürülebilir su yönetimi ve çevreye duyarlı atık su yönetimi gibi alanlarda kentin kapasitesini artıracak.

0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
5 yılda arıtma kapasitesi yüzde 79 arttırılacak
Yorum Yap

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

EGEPRESS ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin