Avrupa Birliği’ne bağlı İklim Değişikliği Gözlemleme Ajansı (Copernicus), 2024 yılının sanayi öncesi dönemin 1,5 derece üzerine çıkan ilk yıl olacağını teyit etti. Copernicus Direktör Yardımcısı Samantha Burgess, “2024, kayıtların tutulmaya başladığı tarihten bu yana en sıcak yıl olacak. Bu durum, Paris İklim Anlaşması’nın ihlal edildiği anlamına gelmiyor ancak iddialı iklim eylemlerinin her zamankinden daha acil olduğu anlamına geliyor” dedi.
Küresel sıcaklıklar kritik eşiği geçti
Euronews’te yer alan habere göre, 2024 yılının Ocak-Kasım döneminde, küresel ortalama sıcaklıklar 1991-2020 ortalamasının 0,72 derece üzerinde seyretti. Bu, bu dönemde şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sıcaklık oldu. 2023’e göre ise sıcaklık artışı 0,14 derece olarak ölçüldü. Kasım ayı sıcaklıkları da 1991-2020 ortalamasının 0,73 derece üzerinde, 14,10 derece olarak kaydedildi.
Sanayi öncesi seviyelere kıyasla, Kasım 2024 sıcaklıklarının 1,62 derece fazla olduğu belirtildi. Bu, son 17 ayın 16’sında 1,5 derecelik kritik eşiğin aşıldığı anlamına geliyor.
Dünya aşırı ısınıyor
BM İklim Değişikliği Konferansı COP29’da, Dünya Meteoroloji Örgütü (WMO) tarafından hazırlanan bir rapor, dünyanın tehlikeli bir şekilde aşırı ısındığını ortaya koydu. Raporda, küresel sıcaklıkların sanayi öncesi döneme göre 1,3 derece arttığı belirtildi.
WMO Genel Sekreteri Celeste Saulo, “Bilim insanları bu durumu 30 yılı aşkın bir süredir işaret ediyordu. Asıl sürpriz olan, tepki vermekteki yavaşlık” ifadelerini kullandı.
Artan sıcaklıkların etkisiyle, dünya çapında eşi benzeri görülmemiş deniz yüzeyi sıcaklıkları, eriyen buzullar, kuraklıklar, ölümcül fırtınalar ve şiddetli seller yaşandığı bildirildi.
Acil eylem çağrısı
Copernicus, Aralık 2024 sıcaklıklarının kayda değer ölçüde düşmemesi durumunda, yılın “kayıtlardaki en sıcak yıl” olacağını neredeyse kesin olarak öngörüyor. Burgess, iklim krizine yönelik bireysel ve kurumsal eylemlerin daha fazla geciktirilmemesi gerektiğini vurguladı.