Kısa Dalga – Suriye’de HTŞ önderliğindeki yeni cihatçı hükümete bağlı askerler ile devrik Esad yönetimine bağlı silahlı gruplar arasında çatışmalar patlak verdi.
Suriye devlet televizyonunun iddiasına göre ‘Esad’a bağlı milisler, hükümet güçlerine yönelik koordineli bir saldırı’ düzenledi. Çatışmalarda yeni hükümete bağlı en az 13 güvenlik gücünün öldüğü ve çok sayıda kişinin de yaralandığı belirtildi. HTŞ’li yetkililere göre milisler, güvenlik devriyelerini ve kontrol noktalarını hedef aldı.
Gerilim tırmandı
Yerel kaynaklar, çatışmaları, Suriye’de üç ay önce Esad’ın devrilmesinin ardından yaşanan en ciddi şiddet olaylarından biri olarak değerlendiriliyor.
Yine yerel kaynaklara göre 13 kişinin ölümünden sonra Alevilere karşı saldırı dalgası başladı. Bunun üzerine siviller sokağa çıkarak protesto gösterileri düzenledi. Protesto eylemleri Tartus’a da yayılınca bölgede sokağa çıkma yasağı ilan edildi.
‘Yeni hükümetin en zorlu sınavı’
Şam’dan gelişmeleri aktaran El Cezire muhabiri Resul Serdar, saldırıların ardından gerginliğin tırmandığını söyledi. Serdar, “Esad rejiminin üç ay önce devrilmesinden bu yana, yeni hükümetin karşı karşıya olduğu en büyük güvenlik sorunlarından biri belki de budur” dedi.
El Cezire ayrıca geçici hükümetin Hama, Humus ve İdlib’in de aralarında bulunduğu birçok yerden Lazkiye kentine onlarca araçtan oluşan takviye kuvvetler gönderdiğini aktardı.
HTŞ’ye bağlı Lazkiye’nin güvenlik müdürü, Suriye devlet haber ajansı SANA’ya yaptığı açıklamada, güvenlik güçlerinin Lazkiye kırsalında Esed döneminin özel kuvvetler komutanı Süheyl el-Hasan’a bağlı silahlı gruplarla çatıştığını belirtti.
Bu arada sosyal medyada paylaşılan ancak henüz teyit edilmemiş bazı görüntülere göre, Alevilere ait evler silahlarla hedef alındı. Tırmanan şiddetin, mezhepsel bir çatışmayı tetiklemesinden endişe ediliyor.
Ne olmuştu?
Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, İdlib merkezli HTŞ öncülüğündeki cihatçı grupların 8 Aralık 2024’te Şam’ın kontrolünü ele geçirmesiyle Rusya’ya kaçmış ve 1963’ten beri iktidarda olan Baas Partisi’nin yönetimi sona ermişti. Bunun üzerine insan hakları örgütleri, bölgeden yargısız infaz haberlerinin çoğaldığını bildirmişti.
Batılı ülkelerin yetkilileri, ‘terör örgütü listesinde yer almasına rağmen ilişki kurmaya başladığı HTŞ yönetiminden, kadınları ve azınlıkları koruma sözü aldığını belirtseler de bölgeden yargısız infaz haberleri gelmeye devam ediyor.