Sağlıkçılar ‘vergide adalet’ talebiyle süresiz eylem başlatıyor

Sağlıkçı Doktor, Hemşire, Eylem

Aile Sağlık Merkezi (ASM) çalışanları için “vergide adalet” talebiyle birçok kentte açıklama yapıldı. ASM çalışanlarının yaşadıkları sorunlara dikkat çeken sağlık örgütleri, vergi oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlandırılması ve yıl içinde sabit kalması talebiyle, Türkiye genelinde her Çarşamba günü olmak üzere süresiz eylem başlatacaklarını duyurdu.

DİYARBAKIR

Diyarbakır  Tabip Odası (DTO) ile Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Diyarbakır  Şubesi, Aile Sağlık Merkezleri (ASM) çalışanları için “vergide adalet” talebiyle açıklama yaptı. Diyarbakır ‘i Yenişehir) ilçesinde bulunan Ziya Gökalp ASM önünde yapılan açıklamada, “Aile hekimliği çalışanları vergide adalet istiyor” yazılı pankart açıldı.

Açıklamada konuşan DTO Başkanı Elif Turan, ASM’lerde sözleşmeli ve ücretli çalışan tüm emekçilerden alınan vergiye tepki göstererek, “Giderek artan kronikleşen enflasyon karşısında yetersiz kalan ücretlere ek olarak ASM çalışanlarından yılın ikinci yarısından itibaren yaklaşık yüzde 35 oranında vergi kesintisi yapılmaktadır. Adaletsiz ve eşitsiz oranda yapılan vergi kesintileri ASM çalışanlarının satın alma gücünü daha da düşürmekte, çalışanlar arasında haksız ve ölçüsüz bir durum yaratmaktadır” dedi.

‘ASM’LER İŞLETMEYE DÖNÜŞTÜ’

Turan, ASM’lerin “işletmeye” dönüştürüldüğünü vurguladı. “Apartmanların, camilerin altlarında yerler kiralanmış; sağlıksız ve güvenliksiz ortamlar ASM’lere dönüştürülmüştür” diyen Turan, “Bu sağlıksız binaların ve sağlık sisteminin pandemide cilası dökülmüştür. Hekimler bu binaların kira, elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödemekte; temizlik malzemeleri, tamirat ve tadilat işleri ile uğraşmakta; temizlik, kırtasiye, sekreterlik gibi işlerin yürütülmesi için de adeta işveren gibi personel çalıştırmak zorunda kalmaktadır. Çalışanın maaşını, sigortasını düşünmek zorundadırlar” ifadelerini kullandı.

Turan, ASM çalışanlarından kesilen vergi oranının en fazla yüzde 15 ile sınırlanması ve yıl içinde sabit kalması için bugünden itibaren Türkiye genelindeki her Çarşamba günü olmak üzere süresiz eylemler başlatacaklarını duyurdu.

İZMİR

SES İzmir 2 No’lu Şubesi, Konak 2 ve 18 No’lu, Karşıyaka 9 No’lu ve Çiğli 5 No’lu ASM önünde basın açıklamaları yaptı. Konak Kahramanlar 2 No’lu ASM önünde yapılan açıklamada, “Aile Hekimliği Çalışanları Vergide Adalet İstiyor” ve “Vergi Oranı Üst Sınırı yüzde 15 Olana Dek Süresiz Eylemdeyiz” yazılı dövizler taşındı. Açıklamada basın metnini SES İzmir 2 No’lu Şube Eşbaşkanı Erkan Batmaz okudu.

ASM’lerde çalışan emekçilerin tek sorunun vergi yükü olmadığını ifade eden Batmaz, kamusal sağlık hizmetlerinin işletme mantığı içerisinde verilmesinin kabul edilemez olduğunu dile getirdi. Koruyucu sağlıklı hizmetlerinin öncelediği ve bütüncül bir yaklaşıma dair mücadelenin devam edeceğini aktaran Batmaz, “Bugün başlattığımız bu eylemler ile ülkenin birçok ASM’si önünde çoban ateşleri yakıyoruz. Bu çoban ateşlerinin sağlık ve sosyal hizmet iş kolu başta olmak üzere vergi adaletsizliğinden yakınan tüm kesimlerce görüneceğine inanıyor ve birleşik bir talebe dönüşeceğini umut ediyoruz” dedi.

ADANA

Adana Aile Hekimleri Derneği, Adana Tabip Odası, Genel Sağlık İş Sendikası Adana Şubesi ve SES Adana Şubesi, “Vergide Adalet İstiyoruz” talebiyle Sağlık İl Müdürlüğü önünde açıklama yaptı. Kurumlar adına basın açıklamasını okuyan Tabip Odası Başkanı Dr. Ahmet Suntur, sağlık çalışanlarını gün geçtikçe gelirlerinin eridiğini belirtti.

‘663 SAYILI KANUN TEKLİFİ GERİ ÇEKİLMELİ’

TBMM’de yaklaşık bir haftadır sağlıkla ilgili torba yasasının görüşüldüğünü, bu yasanın aile hekimlerinden başlayıp, akademisyenlere kadar tüm sağlık emekçilerini ilgilendirdiğini söyleyen TTB 2. Başkanı Doç. Dr. Ali İhsan Ökten de, “Meclis’te görüşülen 663 sayılı kanun hükmündeki kararnamede değişiklik yapılması, ileriki dönemlerde karşımıza olumsuzluklar olarak çıkacaktır. Türk Tabipleri Birliği ve birçok sağlık, emek, meslek örgütüne danışılmadan hazırlanmış bu kanun teklifi; hekimlerin, sağlık emekçilerinin haklarına ve toplumun sağlığına daha da zarar veren düzenlemeler içermektedir. Hekim sorunlarının çözümünün bizlerin önerdiği kanun teklifleriyle mümkün olabileceğini yeniden ifade ediyor ve şu an mecliste kanun teklifinin geri çekilerek önerdiğimiz tekliflerin meclis gündemine alınmasını talep ediyoruz” diye konuştu.

ANTALYA

SES Antalya Şubesi ve Antalya Tabip Odası’nın ortak basın açıklamasında, “Vergide adalet istiyoruz” talebi yükseldi. Konyaaltı ilçesinde bulunan Karşıyaka ASM önünde toplanan sağlık emekçileri adına basın metnini SES Şube Eşbaşkanı Şükran İçin okudu.

MA

Exit mobile version