Olay Yazısı Nedir?

EGEPRESS Bilinmeyen genel kültür soruları ve cevapları

Belli bir olay temelinde gelişen ve içerisinde hikâye unsurlarını barındıran metinler genellikle olay yazısı olarak kabul edilir. Edebiyatımızda öykü, roman, masal, anı vb. yazı türleri olay yazısı olarak nitelendirilen metinlerdir. Bu tür yazılarda yazar, genellikle bir olay örgüsüne bağlı kalarak ve hikâye unsurlarını işleyerek bir kurgu yaratır. Gerçek veya hayali unsurlarla örülen bu olaylar, yazının temelini oluşturur. Zaman ve yer kavramları ile olayların kahramanı belirli bir düzlemde bir araya getirildiğinde ortaya bir olay yazısı çıkar.

Düşünce yazılarından farklı olarak olay yazılarında yazar, bir konuda bilgi vermek veya kendi duygu – düşüncelerini paylaşmak yerine, okuyucuya güzel zaman geçirmek veya vermek istediği mesajı onun zihninde bir olay örgüsüyle canlandırmayı amaç edinir. Yani olay yazılarında düşüncelerden ziyade, olaylar ön plandadır. Elbette bu olayların içinde yer alan kişiler -yani varlık kadrosu- ayrıntılarıyla verilir. Zamanı ve mekânı belli olan bu olaylar silsilesi, bir kurguyu meydana getirir. Tıpkı bir sinema filmini andıran bu kurgular, olay temelli yazılar olarak adlandırılır.

Tüm olay yazılarında mutlaka “serim, düğüm ve çözüm” bölümleri bulunur. Düşünce yazılarında bu “giriş, gelişme ve sonuç” bölümleri şeklindedir. Serim bölümünde yazar genellikle şahıs kadrosu, yer, zaman ve olaylar hakkında genel bilgilendirmelerde bulunur. Okuyucunun birazdan anlatacağı olayları daha iyi anlayabilmesi için bir tanıtım niteliğinde giriş yapılır. Ardından bu unsurların belli bir derinlikte işlendiği düğüm bölümü gelir ve orada olaylar iç içe geçer. Okuyucuda merak duygusu uyandırılır, olayların ne şekilde devam edeceği ve sonlanacağına dair okuyucu kafasında olayları canlandırır. Çözüm bölümünde ise yazar, olayları nihayete erdirir ve okuyucunun zihnindeki soru işaretleri cevap bulur.

Exit mobile version