Türkiye’nin BRICS’e katılımının Hindistan tarafından engellendiği iddia edildi. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi yaptığı açıklamayla bu iddiayı yalanladı.
Alman BILD gazetesinin haberine göre, Hindistan, Türkiye’nin Pakistan ile olan yakın ilişkileri sebebiyle Türkiye’nin BRICS’e katılımını engelledi ve gerekli oybirliğine ulaşılamadı.
TÜRKİYE BAŞVURU YAPMIŞTI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in danışmanı Yuri Ushakov, eylül ayında yaptığı açıklamada, Türkiye’nin BRICS’e üyelik başvurusunda bulunduğunu duyurmuştu. Ushakov, başvuruyu değerlendirileceklerini belirtmişti.
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da Türkiye’nin BRICS’e katılma konusunda ilgi gösterdiğini ifade etmişti.
ERDOĞAN ZİRVEYE KATILDI
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da düzenlenen BRICS Zirvesi’ne katıldı. Erdoğan, zirvede liderlerle birlikte aile fotoğrafında yer aldı.
Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nden Açıklama Geldi
Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin (DMM) sosyal medya hesabından, bazı basın yayın organlarında yer alan “Türkiye’nin BRICS’e üyeliği Hindistan tarafından engellendi” iddiasına ilişkin açıklama yapıldı. Bu iddianın doğru olmadığı, Rusya’ya bağlı Tataristan Cumhuriyeti’nin başkenti Kazan’da düzenlenen ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı BRICS Zirvesi kapsamında düzenlenen Genişletilmiş Liderler Oturumu’nda diğer ülkelerin üyelik sürecinin gündeme gelmediği belirtildi.
Açıklamada, “Zirvede BRICS topluluğunun genişlemesiyle ilgili süreç ele alınmamıştır. Dolayısıyla Hindistan’ın Türkiye’nin BRICS üyeliğine engel olduğu iddiası gerçeği yansıtmamaktadır. Resmi kaynaklar dışında yapılan açıklamalara itibar etmeyiniz.” ifadeleri kullanıldı.
BRICS NEDİR?
Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika’dan oluşan BRICS grubu, başlangıçta “BRIC” olarak anılıyordu. Kavram, ilk olarak 2001 yılında İngiliz ekonomist Jim O’Neill tarafından bu ülkelerin büyüme potansiyelini vurgulamak amacıyla literatüre girdi.
BRICS, ABD ve Batılı ülkelerin küresel hakimiyetini dengelemeye çalışan gayri resmi bir platform olarak 2009 yılında kuruldu. Güney Afrika’nın bir yıl sonra katılmasıyla grup bugünkü BRICS ismini aldı.
Ağustos 2023’te Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde düzenlenen BRICS Zirvesi’nde Mısır, Etiyopya, İran, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Arjantin’in birliğe katılımı onaylandı. Ancak Arjantin Devlet Başkanı Javier Milei, ülkesinin BRICS’ten ayrılacağını duyurdu.
BRICS, 2010’da Güney Afrika’nın, 2023’te ise Mısır, Etiyopya, İran ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin katılımıyla büyüyen çok uluslu bir yapı haline geldi. Bugüne kadar 40’tan fazla ülke BRICS’e katılmak için başvuru yaptı. Son olarak Azerbaycan, üyelik için başvuru yapan ülkeler arasında yer aldı.