Sişkinliğe Ne İyi Gelir, Karın şişliği belli dönemlerde hepimizin yaşadığı sağlık sorunlarındandır. Genel de çok yemek yemeğe bağlı bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Bazı insanlarda sürekli yaşanan bir problemdir. Karın şişliğinin birçok sebebi vardır. Mide ve bağırsaklarda gaz birikmesi ile ilişkili bir durumdur. Karın bölgesinde orta ve ağır şiddetli sancılarla kendini gösterir. Gaz çıkarıldığı zaman sancı diner.
Sağlıklı bir insan günde ortalama on dört defa gaz çıkarır. Vücutta gaz birikme nedeni ise, yemek yerken fazla hava yutulması ve kalın bağırsakta bulunan zararsız bakterilerin bazı sindirilmemiş gıdalarda bozulma meydana getirmesi sonucu oluşur. Karın şişliği bir hastalık değildir. Ancak bazı hastalıkların belirtileri arasında yer alır. Hazımsızlık sorununun belirtileri kişilere göre değişebilir. Çünkü herkesin barsak düzeni (ritmi) farklıdır.
Karın Şişliğinin Nedenleri
Karın şişliğinin birçok nedeni vardır. Yediğimiz yiyecekler, içtiğimiz içecekler ya da kullanılan ilaçlar bunda etkilidir. Düzensiz ve sağlıksız beslenme, düzensiz yaşam tarzını da eklediğimizde ciddi bir sorun olarak karşımıza çıkar. Yiyeceklerin ağızda yeterli çiğnenmemesi hazımsızlığa neden olur. Gerginlik anı, yemekte konuşulduğunda(hava alınmasına neden olur), acele ile yemek yendiği zaman yiyecekler iyice parçalanmaz.
Karın Şişkinliği Kimlerde Daha Fazla Görülür?
- Yenilen yiyeceğin türü, düzensiz sindirim sistemindeki bozukluklar,
- Stres, regl dönemi, yiyecek intoleransı olanlarda,
- İrritabl bağırsak sendromu olanlarda,
- Sindirim enzimi eksikliği görülenlerde,
- Hormonal dalgalanmalar olduğunda, yaşam biçimi (kaygı bozukluğu vs.) gibi daha birçok nedenlerden dolayı karın şişliği görülmektedir.
- Hızlı ve aşırı yemek yiyenlerde,
- Kalp yetmezliği, böbrek yetmezliği, akciğer veremi olanlarda,
- Yağlı, baharatlı yiyecekler, kafein, alkol, çikolatalı besinleri fazla tüketenlerde,
- Sigara, ağrı kesici, antibiyotik ve demir takviye ilaçları kullananlarda,
- Sindirim sistemi hastalıklarında (gastrit, ülser, çölyak, kabızlık, mide kanseri ve bağırsak tıkanmasında) şişlik görülmektedir.
Karın Şişliği Belirtileri
- Midede dolgunluk hissi,
- Ağrı, yanma ve bulantı,
- Geğirme, gaz çıkarma, kusma,
- Kabızlık ya da bunun tersi ishal,
- Şişkinlik göğüs ağrısına da sebebiyet verir.
- Mide de ekşime gerilme, gaz problemi,
Hazımsızlık sorunu yaşayanlar da yukarıdaki belirtilerin biri veya birkaçı görülebilir.
Karın Şişliğine Neden Olan Gıdalar Nelerdir?
Karbonhidrat içeren gıdalar karın şişliğine neden olurken yağlar ve proteinler daha az gaz yapan besinlerdir. Barsak tembelliği rahatsızlığının ortaya çıkış sebebi de hazmı zor yiyeceklerin yenmesidir.
Şekerler
Gaz oluşturan besinlerin başında şeker gelir. Vücutta gaz oluşturan şekerler ise, früktoz, laktoz ve raffinozdur.
Lifler
Lifler, barsakta eriyen ve erimeyen lifler vardır. Eriyen lifler bağırsaklardan hemen geçer. Suda çok kolay çözülürler. Sindirilmedikleri için bağırsaklarda gaz oluşmasına sebebiyet verirler.
Nişastalar
Nişastalar kalın bağırsaklardan geçer, orada bakteriler tarafından gaz oluşturur.
Gazlı içecekler
Yüksek miktarda şeker ve asit içerdiği için gaz problemine neden olurlar.
Karın Şişkinliğini Önlemek İçin Öneriler
- Yağlı ve unlu gıdalardan kaçınılmalı, tuz da ölçülü olarak alınmalı,
- Her hastalığın sebeplerinden biri olan stresten uzak durulmalı,
- Şerbetli tatlılar çok az tüketilmeli,
- Salata yemeklerin kolay hazmedilmesini sağlayan bir besin olduğundan yemeklerde bolca yemeliyiz.
- Sakız çiğneme alışkanlığı aza indirilmeli,
- Protez dişlerde yemek esnasında hava aldırdığı için gaz yapılmasına neden olur. Çeneye tam oturan protezler yaptırılmalı,
- Yemek yerken acele edilmemeli, sakin ve iyice öğüterek yemek yenmeli,Et ve sebze tüketilmeli
- Az ve sık yemek yemeli,
- Doğal çaylar ve limon şişliğe iyi geldiği için tüketimine özen gösterilmeli, tuvalete gitmemek sindirim sisteminin tıkanmasına neden olmaktadır.
Karın Şişliğine İyi Gelen Bitki Çayları
Karın Şişkinliği yaşayan herkes bir hayli rahatsız. Bu kişiler Şişkinliğe iyi gelen Çaylar veya Bitki Çaylarını aramaktadır. Sizler için araştırıp bulduğumuz Şişkinliğe iyi gelen Bitki Çayları Nelerdir? İşte detaylar..
Zencefil Çayı
15-20 gr zencefil yıkanarak, kabukları soyulur. İnce ince dilimlenir. Doğranmış zencefiller kaynar suyun içine atılır. 10-15 dakika kadar demlenmesi beklenir. Toz zencefilden veya taze kök zencefilden yapılabilir
Maydanoz Çayı
Doğranmış maydanoz yaprakları, bir bardak kaynamış suyun içerisine atılır. Üzeri kapatılarak beş dakika kadar demlenmesi beklenir. Doğal idrar söktürücüdür.
Nane Çayı
İki yemek kaşığı nane, bir bardak kaynar su içerisine konulur. Beş dakika demlendirilir. Ağzının kapalı olması gerekiyor. Nane, uçucu yağ özelliğine sahip olduğu için, etkisi azalabilir. Arzuya göre içerisine limonda sıkılabilir.
Yeşil Çay
Beş gram yeşil çay bir bardak kaynar su içerisine konulur. Üç veya beş dakika arası dinlendirilip içilir.
Melisa Çayı
Bir çay kaşığı melisanın kurutulmuş yapraklarına bir bardak kaynar su ilave edilir. Günde iki kere içilmesinde yarar vardır. Hazmı kolaylaştırır.
Anason Çayı
Bitkinin taze ye da kurutulmuş yapraklarından yapılır. Bir çay kaşığı kurutulmuş anason yaprağı kaynamış suya konulur. Beş ya da on dakika kadar demlenmesi için beklenir. Taze yapraklarından çay yapılacaksa eğer üç çay kaşığı kadar anason kullanılır.
Meyan Çayı
Meyan çayı günde üç bardağa kadar içilebilir. Bir tatlı kaşığı meyan kökü, bir bardak su ile karıştırılarak, on ya da on beş dakika kadar kaynatılır. Soğutulur ve içilir.
Havlıcan Çayı
İki su bardağı havlıcanın içerisine, çeyrek çubuk tarçın ve çörekotu konulur. Su kaynamaya bırakılır. Kaynayıp, ocağın altı kapatıldıktan sonra, beş ya da on dakika arası dinlendirilir. Çay soğuduktan sonra bir çay kaşığı bal ile karıştırılarak içilir.
Kekik Çayı
bir su bardağı su kaynatıldıktan sonra içerisine, bir yemek kaşığı kekik konulur. Suyun altı kapatılır. On ya da on beş dakika kadar demlendirilir. İster sıcak, ister soğuk içilir.
Ada Çayı
Bir bardak kaynar suya üç tane adaçayı yaprağı atılır. Beş dakika ya da on dakika kadar demlenmesi beklenir.
Papatya Çayı
Bir bardak kaynar suya yarım çorba kaşığı kurutulmuş papatya konulur. 5-7 dakika arası demlendirilir. Süzülerek içilir.
Beslenmeye dikkat edilip, bitkisel çaylar içildiği halde karın şişkinliği devam ediyorsa doktora başvurulması gerekir. Karın şişliği bir sindirim sistemi sorunudur. Sindirim sistemi hastalığı, vitamin ve minerallerin gerektiği kadar emilememesine neden olur. Vücutta vitamin ve mineral eksikliğine bağlı sorunların yaşanmasına sebebiyet verir.